Fontolgatod azt, hogy egy virtuális asszisztens segítségét kéred, de rengeteg a kérdés benned? Nem látod egyelőre, hogyan tud neked valaki segíteni úgy, hogy esetleg többszáz kilométerre van tőled? Nem vagy biztos abban, hogy milyen feladatokat bízhatsz egy VA-ra? Nem tudod, hogy heti hány órában dolgozzon neked? Akkor a legjobb helyen jársz, ugyanis a mostani írásunkban a virtuális asszisztenciával kapcsolatos leggyakoribb mítoszokat járjuk körbe.

Bárki lehet virtuális asszisztens

Látszólag sok minden nem kell ahhoz, hogy valaki virtuális asszisztens legyen. És ez igaz is, mert valóban elég egy számítógép és egy megbízható internetkapcsolat ahhoz, hogy valaki elindítsa a virtuális asszisztens szolgáltatását. Ahhoz azonban már igenis kellenek bizonyos készségek és képességek, valamint sok-sok tapasztalat, hogy valaki JÓ virtuális asszisztens legyen. Éppen ezért nem alkalmas mindenki virtuális asszisztensnek.

Egy virtuális asszisztens mindenhez ért

Olyan ember nincs a világon, aki mindenhez ért, így te sem fogsz olyan virtuális asszisztenst találni, aki mindenben szakértő. Vannak olyan területek, amelyekben profi, és vannak olyan területek, amelyekben kevésbé, ezért specializálódik a legtöbb virtuális asszisztens bizonyos feladatokra. Pontosan emiatt kell meghatároznod, hogy milyen feladatra keresel VA-t, mert csak úgy tudod megtalálni a legalkalmasabbat.

Egy virtuális asszisztens nagyon drága

Ha összehasonlítod egy alkalmazott és egy virtuális asszisztens órabérét, valóban azt fogod tapasztalni, hogy a VA díja magasabb. Azonban ez ne tévesszen meg. Ne felejtsd el, hogy a virtuális asszisztenssel kapcsolatban semmilyen egyéb költséged (pl.: járulékok, betegszabadság, szabadság, oktatások stb.) nem merül fel. Arról nem is beszélve, hogy a virtuális asszisztenst biztosan nem veszed igénybe heti 40 órában, és mivel neki csak azt az időt kell kifizetned, amit a te feladataiddal tölt, lényegesen költséghatékonyabb megoldást jelent, mint egy alkalmazott.

Egy virtuális asszisztenssel nehéz kommunikálni

A virtuális asszisztenssel a legtöbb esetben nem találkozol személyesen, és emiatt azt gondolod, hogy nehézkes az egyeztetés. Hidd el, annak ellenére, hogy fizikailag nem vagytok egy légtérben, a technológia rengeteg lehetőséget biztosít a gördülékeny kommunikációra. Ott a Skype, a Zoom, a Viber, de akár a telefon és az e-mail is. Bármelyik platformon lehetőség van bármikor megbeszélést tartani, így igazán csak rajtatok áll, hogy egy-egy megbeszélés sikeres legyen.

Egy virtuális asszisztens nem tudja ugyanazokat a feladatokat ellátni, mint egy normál asszisztens

Az egyetlen dolog, amit egy virtuális asszisztens nem tud megtenni, az az, hogy kávét vigyen neked. Ezt leszámítva a virtuális asszisztens ugyanazokat a feladatokat képes kezelni, mint a hagyományos asszisztens. Sőt, a virtuális asszisztens alkalmazásának egyik előnye, hogy nem korlátozódik szigorúan a környékbeli jelentkezőkre, így egy-egy feladatra megtalálhatod a legrátermettebb szakembert.

Az együttműködés egy virtuális asszisztenssel több munkát jelent számomra, mert folyamatosan meg kell mondanom, hogy mit és hogyan csináljon

Kezdetben valóban több időt és energiát követelhet tőled is egy ilyen együttműködés, de ha végiggondolod, nincs ez másként egy alkalmazott felvételekor sem. Neki is meg kell mutatni a folyamatokat és el kell magyarázni a feladatokat. Azonban egy virtuális asszisztensnek megvan a kellő tapasztalata ahhoz, hogy gyorsan átlássa az egyes tevékenységeket, így egy idő után a vállalkozásod fejlődésének egyik alappillére lesz.

Egy virtuális asszisztensre nem bízhatok bizalmas információkat

A virtuális asszisztenst minden esetben titoktartás kötelezi, emiatt biztos lehetsz abban, hogy minden adatot és információt bizalmasan kezel. Mindent megtesz annak érdekében, hogy ezek biztonságban legyenek nála, ezért a tárolásukat és átadásukat is úgy oldja meg, hogy azok ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe. A megbízhatóság a virtuális asszisztencia egyik alapja, ezért a virtuális asszisztens semmilyen módon nem fog visszaélni a bizalmaddal.