Vállalkozóként mindannyian profitra… és még több profitra törekszünk. Részben ezért (is) sokan úgy gondolkodunk, hogy vannak ugyan olyan feladatok, amiket más is megcsinálhatna helyettünk, de miért fizessünk valamiért, amit mi is megcsinálhatunk? Így több pénz marad a zsebünkben.

A kulcsszó: az idő.

Természetes, hogy vannak olyan feladataink, amelyeket a vállalkozásunk profiljából adódóan csak mi tudunk megvalósítani – ez(ek) általában a cég fő tevékenysége(i). Ugyanakkor van egy sor dolog, amelyet más ugyanolyan minőségben vagy talán még magasabb minőségben is el tudna végezni, de sajnáljuk rá „kidobni” a pénzt, hiszen mi is meg tudjuk csinálni. Ugyanakkor ezekben a helyzetekben azt is érdemes megvizsgálni, hogy

  • egyes dolgokat pl. számlázás, fb oldal kezelés, ügyfélkapcsolattartás, vajon mi vagy egy asszisztens – akinek ez a fő tevékenysége végzi-e el gyorsabban?
  • ha átadjuk a feladatot valakinek, akkor az adott tevékenység elvégzésének minősége javul vagy romlik?
  • illetve, hogy az átadott munka helyett nyert idővel mi mit tudunk kezdeni? Tudjuk-e hasznos sokkal jövedelmezőbb – az asszisztensnek fizetett díjnál jóval magasabb bevételhez juttató tevékenységre fordítani?
  • vagy adott esetben – kreatív tevékenységeknél sok-sok esetben, de a legtöbb vállalkozásnál is működik –, hogy az így nyert szabadidő feltölthet-e minket szabadság, mozgás egyéb pihentető tevékenységekre adott lehetőségként – mellyel új dolgokat tudunk kitalálni!

Egy szó, mint száz! Nem mindig egyértelmű – legalábbis egy lépésben, hogy olcsóbb-e, ha mi magunk végzünk el számunkra nyűgös dolgokat! Elsőre úgy tűnhet, hogy mindenképp olcsóbb, hiszen nem kell valami más munkáját megfizetünk. De, gondoljuk végig még egyszer. Talán egy VA nem is drága megoldás, sőt!