Hazánkban is egyre ismertebbé és kedveltebbé válik az úgynevezett home office, vagyis a távmunka. Ez nem véletlen, hiszen azon túl, hogy ez a legkényelmesebb munkavégzési forma, számos előnye van nem csupán munkavállalói, de munkaadói oldalról is.

A hatékonyság nő

Számos felmérés bizonyította, hogy a távmunka hatékonyabb a cég irodájában vagy telephelyén végzett munkával szemben. Ennek több oka is van. Az egyik az, hogy a home office esetében az ember legtöbbször otthonról dolgozik egyedül. Ez pedig azt jelenti, hogy nincsenek olyan zavaró körülmények, amelyek elvonnák a figyelmét a munkáról. Sokkal koncentráltabban tud zajlani a munkavégzés és a kommunikáció hatékonysága is nő. A távmunka egy folyamatos, két oldalú kommunikációt követel meg a megrendelő és a munkát végző között, emiatt a vezetést és a szervezést is eredményesebben tudja elvégezni a munkaadó.

A másik nagy előny, hogy a távmunkának köszönhetően lehetőség van hozzáférni a térben távol eső munkaerőpiacokhoz. Ez nem jelent mást, mint azt, hogy minden munkára a legalkalmasabb embert alkalmazhatod, hiszen könnyedén találsz olyat, aki kellő szakértelemmel rendelkezik és nem jelent akadályt, hogy esetleg az ország másik felében él.

Egy virtuális asszisztens valóban költségcsökkentő munkatárs.

A költségek csökkennek

A távmunkában dolgozók otthonról dolgoznak és a legtöbbször nem is a cég alkalmazásában állnak, hanem szabadúszó vállalkozók, ez pedig óriási megtakarítást jelenthet a vállalkozás számára. Nem szükséges nagy irodát fenntartani, csökkenek a rezsivel kapcsolatos kiadások és a személyi költségek is.

Versenyelőny

Ma hazánkban egyelőre sokkal nagyobb a kereslet a távmunka iránt, mint a kínálat. Ez azt jelenti, hogy azon munkaadók, akik biztosítják ezt a lehetőséget, komoly versenyelőnyre tudnak szert tenni azokkal szemben, akik nem. Nagyobb választékból és jobban képzett szakemberekből válogathatnak egy-egy munka alkalmával, ami biztosítja az adott feladat hatékony és eredményes elvégzését.

Hatékony, rugalmas munkavégzés.

Elégedettebb munkavállalók

A távmunka nagy előnye, hogy win-win helyzetet tud teremteni, aminek köszönhetően a munkavállalók is sokkal elégedettebbek lesznek. Kevesebb munkahelyi stressz éri őket, a rugalmasság és a szabadság pedig azt eredményezi, hogy csökken a fluktuáció is. Ezzel megtarthatóbbá válnak az értékes munkaerők, ami pedig emeli a cég megítélését szakmai és társadalmi szempontból is. Ebből pedig szintén profitálhat a vállalkozás, hiszen a magasabban képzett munkavállalók érdeklődése is nő a távmunkát alkalmazó cégek iránt.

Nincs több betegség?

Természetesen nem arról van szó, hogy az, aki otthonról dolgozik sosem lesz beteg, de a kisebb lefolyású betegségek miatt nem igényel betegszabadságot, hiszen mellette is tud dolgozni. Egy virtuális asszisztens alkalmazása mellett pedig alapjaiban szűnik meg ez a probléma.