A virtuális asszisztencia egy viszonylag fiatal szakma Magyarországon, ezért egy cégvezetőben természetes módon nagyon sok kérdés merül fel, amikor úgy dönt, hogy ezt a fajta segítséget veszi igénybe. Most összeszedtük egy csokorba a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és meg is válaszoljuk őket, hogy ezzel is megkönnyítsük a cégvezetők döntését.

Miért adjam át a feladatokat? Tovább tart elmondani, mint megcsinálni.

A kiszervezésnek számos előnye van, azonban valóban – főleg az együttműködés elején – több kommunikációval jár, mintha te magad csinálnád meg az adott feladatot. Vegyünk egy példát a hétköznapi életből: az ember az ismerkedés elején még a párját sem ismeri annyira, egy idő után pedig már félszavakból is érti, sőt, akár egy szemvillanásból is tudja, hogy mire gondol.

Ugyanígy működik a kapcsolat a virtuális asszisztenssel is. Először mindent részletesen el kell magyarázni, azonban hosszútávú együttműködés esetén szinte a gondolataidat is olvasni fogja és azonnal tudni fogja, hogy mit is szeretnél. Megéri az elején erre időt fordítani, mert utána nagyon sok feladatot át tud tőled venni a távasszisztens, aminek köszönhetően időd és kapacitásod szabadul fel, amit a céged fejlesztésére és növekedésére tudsz fordítani.

Az átadott feladatot a virtuális asszisztens meg tudja olyan jól csinálni, mint én?

Az egyszerű válasz erre az, hogy igen. Sőt, az is elképzelhető, hogy valamit jobban is, mert esetleg az online asszisztensnek több tapasztalata van az adott feladatban, mint neked.

A virtuális asszisztens maga is vállalkozó, ezért a minőségi munkavégzés a legfontosabb a számára. Ez azt jelenti, hogy csak olyan feladatot vállal el, amihez ért is és amire 100%-os garanciát vállal.

Szeretném, ha a virtuális asszisztens bejárna az irodába dolgozni. Ez megoldható?

Alkalmanként igen, de napi rendszerességgel ez nem megoldható. A virtuális asszisztencia lényege pont az, hogy olyan feladatokat adsz át, ami nem igényel irodai jelenlétet, ezzel pedig költséget tudsz megtakarítani.

Arról nem is beszélve, hogy sokszor a földrajzi távolság sem engedi meg, hogy a távasszisztens személyesen részt vegyen a vállalkozás életében.

Hogyan történik a feladatok és információk átadása?

A feladat átadása történhet telefonon, skype-on vagy e-mailben is. A lényeges inkább az, hogy minden feladatot és kérést világosan fogalmazz meg, egyértelműen kommunikáld az asszisztens felé és minden információt adj át. Olyat is, ami neked – aki évek óta napi szinten foglalkozol az adott szakmával – triviális, mert ezzel megkíméled magad a félreértésektől és a rengeteg visszakérdezéstől.

Bármilyen szakma képviselőjének tud segíteni egy virtuális asszisztens?

Igen, ugyanis az online asszisztens nem a szakmai, hanem inkább üzleti működésben tud segíteni. Egy virtuális asszisztens inkább olyan általános feladatokkal foglalkozik, mint például a weboldal gondozása, számlázás, ügyfélszolgálat vagy közösségi médiafelületek kezelése. Emiatt nem jelent akadályt az, hogy a vállalkozásod milyen szakmában tevékenykedik.