Egyre többször hallani, hogy egy vállalkozó azt mondja: kiégtem, belefáradtam, belefásultam. Mi lehet ennek az oka? A válasz igen egyszerű: mindent egyedül akartak megcsinálni. Ez lehetetlen, és ebben valóban ki lehet égni. Éjjel-nappal robot, a feladatok mégis halomban, semmi pihenés, kikapcsolódás és feltöltődés. Egy idő után ez tarthatatlan, annál is inkább, mert eszedbe jut, hogy miért is lettél vállalkozó. Azért, hogy azzal foglalkozhass, amit szeretsz csinálni, ami pozitív energiával tölt fel. A rengeteg feladat miatt pedig pont ezt veszítetted el.

Mit tehetsz ellene, vagy szerencsésebb helyzetben a megelőzéséért? A válasz ugyancsak egyszerű: kiszervezés! Add át az adminisztrációt, a blogírást vagy a találkozók megszervezését egy virtuális asszisztensnek, aki gyorsan és pontosan elvégzi helyetted a feladatokat, hogy te valóban csak azzal foglalkozz, ami igazán fontos. Hidd el, ez az egyik legjobb befektetés a mentális és fizikai egészséged érdekében.

Ha kételkedsz

Ha azt gondolod, hogy sokkal több idő elmagyarázni egy virtuális asszisztensnek az adott feladatot, mint megcsinálni, tévedsz. Lehet, hogy egyszer elmagyarázni valóban hosszabb idő, mint egyszer megcsinálni, de ne felejtsd el, hogy a virtuális asszisztens utána nem egyszer fogja megcsinálni. Egyetlen alkalommal elmondod, utána a virtuális asszisztens elvégzi rendszeresen helyetted az adott feladatot, aminek köszönhetően nagyon sok terhet levesz a válladról és rengeteg kapacitásod felszabadul, így te magad is hatékonyabbá tudsz válni.

Arról nem is beszélve, hogy végre lekerül rólad az a frusztrációi is, amit az elvégezetlen teendők miatt érzel. Nem lesz ott az a mindennapos stressz, hogy még ez sincs kész, azt is meg kell csinálni, de jó lenne végre a családdal is lenni. Ha a feladtok egy részét kiszervezed, sokkal jobban tudod szervezni a napjaidat is és végre arra is lesz időd, amit esetleg már hónapok óta halogatsz.

Milyen feladatokat tudsz kiszervezni egy virtuális asszisztensnek?

Ma már szinte bármilyen feladatot ki lehet szervezni, annyira színes a paletta. Kell egy bemutatkozó prezentáció az új ügyfelek számára? Órákat venne el a napodból, ha te csinálnád meg. Ezzel szemben az csupán pár perc, hogy elmondd a virtuális asszisztensnek, hogy mire is van szükséged. Biztos lehetsz benne, hogy profi munkát fog végezni, a felszabadult időt pedig fontosabb dolgokra is fordíthatod.

Van egy listád, és a rajta szereplőket fel kell hívni? Már látod magad előtt, hogy az egész napod rá fog menni, ami magával hozza azt is, hogy nagyjából az egész heted elúszik. De nem akkor, ha átadod egy virtuális asszisztensnek a feladatot. És ugyanez igaz a számlázásra, a megrendelések kezelésére, a közösségi média felületek karbantartására, és még hosszan sorolhatnánk, hogy mi mindenre. Gondold végig, hogy mely feladatokra megy el a legtöbb időd, és azokat még az idén szervezd ki, hogy a 2021-es évnek már úgy indulj neki, hogy időmilliomos vagy.

Mihez kezdj a felszabadult idővel?

Élvezd!

Használd ki, hogy van.

Van időd arra, hogy a vállalkozásod fejlesztésével foglalkozz. Végre elvégezhetsz egy olyan képzést, amit már régóta tervezel, megújulhatsz és növekedhetsz. Hatékonyabb és szervezettebb leszel te magad is, és újra megtalálhatod a munkádban az örömöt, azt, amiért annak idején belevágtál az egészbe.