Amikor virtuális asszisztenst keresel, minden bizonnyal az egyik főszempontod az ár lesz. Ez érthető is, hiszen vállalkozóként tudnod kell, mennyi költséggel számolj hónapról hónapra. Azonban, ha árajánlatot kérsz különböző virtuális asszisztensektől, azt fogod tapasztalni, hogy igen széles skálán mozognak a díjak. Mai írásunkban azt járjuk körbe, hogy mi lehet ennek az oka, és mi befolyásolja egy virtuális asszisztens megbízási díját.

Miből adódnak a különbségek?

Az eltérések alapvetően két dologból adódhatnak: a vállalt feladatoktól és a virtuális asszisztens tapasztalatából. Egyre több virtuális asszisztens van a piacon, és vannak köztük, akik csak egyszerűbb, általános adminisztrációt vállalnak, és vannak olyanok is szép számmal, akik összetettebb, bonyolultabb, nagyobb felelősséggel járó feladatokat is. Ez természetesen megmutatkozik az árakban is, hiszen azok a VA-k, akik többféle feladatot is elvégeznek, magasabb díjat szabnak meg.

Vállalkozóként te magad is tudod, hogy valahol el kell kezdeni az egészet, nincs ez máshogy a virtuális asszisztensek esetén sem. Azok, akik most vágnak bele a szakmába, elképzelhető, hogy alacsonyabb árat határoznak meg. Ennek az az oka, hogy szeretnének ügyfeleket szerezni, akikkel együttműködve tanulhatnak és tapasztalhatnak.

Több figyelem, alacsonyabb ár

Csábító lehet az alacsonyabb ár, azonban gondold végig, hogy valóban megéri-e, valóban kedvezőbb-e. Azért keresel virtuális asszisztenst, mert szeretnéd a feladataid egy részét átadni. Az a cél, hogy neked kevesebbet vagy egyáltalán ne kelljen foglalkoznod az átadott tevékenységekkel. Azonban elképzelhető, hogy abban az esetben, ha egy tapasztalatlan, kezdő virtuális asszisztenst bízol meg csak azért, mert ő olcsóbb, sok munkád lesz.

A rutintalanság miatt nem kizárt, hogy sokkal több mindent kell elmagyaráznod neki, és sokkal többet kell őt ellenőrizned is, sőt, az sem kizárt, hogy amit egy tapasztaltabb virtuális asszisztens egy óra alatt megcsinál, neki az több időbe telik. Ha ezt átgondolod, máris lehet, hogy azon kapod magad, mégsem az alacsonyabb díjazású asszisztens jelenti a költséghatékonyabb megoldást.

Speciális tudás, magasabb ár

Az pedig egyértelmű, hogy abban az esetben, ha az átadott feladat elvégzéséhez valamilyen speciális tudás szükségeltetik, magasabb óra – vagy projektdíjra számíthatsz. Ez érthető, hiszen a szaktudás megszerzése idő volt, arról nem is beszélve, hogy a tanfolyam vagy képzés a legtöbb esetben igen komoly költséget jelent, ez pedig megmutatkozik a virtuális asszisztens díjában is.

Azt javasoljuk, hogy ne kizárólag az ár legyen a döntő akkor, amikor virtuális asszisztenst keresel magadnak. Tekints hosszútávú befektetésként a virtuális asszisztensre, és minden esetben a munka minőségét tartsd szem előtt. Ha így teszel, biztos lehetsz abban, hogy olyan hatékony segítségre teszel szert a virtuális asszisztens személyében, aminek köszönhetően te magad is eredményesebb leszel.