Bár manapság egyre gyakrabban fordul elő a virtuális asszisztens kifejezés, és egyre többen tudják, hogy mi is van e mögött, még mindig vannak sokan, akik csak pislognak, amikor azt mondjuk, virtuális asszisztensek vagyunk. Hogy pontosan, mi az a virtuális asszisztencia, milyen feladatokat ölel fel és vajon kiknek jöhet jól, mai írásunkból kiderül.

Kik is azok a virtuális asszisztensek?

A virtuális asszisztens lényegében olyan, mint egy ügyvezető asszisztens, aki távoli adminisztratív munkát és irodai támogatást nyújt. Ami nagyon fontos különbség, hogy a virtuális asszisztens mindezt vállalkozóként végzi, ami miatt számos előnye van annak, ha őt választod segítségedül.

Azon túl, hogy nagyon sok időt spórol meg neked azzal, hogy elvégez helyetted bizonyos feladatokat, növeli a hatékonyságodat, és nem utolsó sorban pénzt is megtakarítasz vele. Éppen azért, mert ő maga is vállalkozó, az elvégzett munkán kívül semmilyen egyéb költséged nem merül fel miatta. Arról nem is beszélve, hogy a felszabadult kapacitásod a vállalkozásod stratégiai jelentőségű kérdéseidre fordíthatod, aminek köszönhetően növekedni, fejlődni tudsz, ez pedig végső soron a bevételeid növekedését is eredményezi.

Mit csinálnak?

A virtuális asszisztens – tapasztalatától és képzettségétől függően persze – gyakorlatilag bármit el tud végezni. Nagyon színes a paletta a tekintetben, hogy mindenben tud neked segíteni egy virtuális asszisztens. Mivel nincsenek konkrétan meghatározva a feladatkörök, tulajdonképpen megbeszélés kérdése, hogy mely teendőket adod át neki.

A teljesség igénye nélkül hozunk egy-két példát, hogy a gyakorlatban is el tudd képzelni, mi mindent tud elvégezni helyetted egy virtuális asszisztens.

Kezdjük az adminisztratív feladatokkal, hiszen a virtuális asszisztenseket leggyakrabban adminisztrációs munkára veszik fel. Ez magában foglalja a különféle dokumentumok előkészítését, a levelezést, a pénzügyi adminisztrációt, az adatgyűjtést, és még nagyon sok egyebet.

Ezen kívül az ügyfélszolgálat kezelése, valamint a tartalomgyártás a legtipikusabb terület, ahol a vállalkozások virtuális asszisztens támogatását kérik. Ez utóbbi magában foglalja a blogok és közösségi média posztok írását és menedzselését is. Ezen kívül természetesen számtalan egyéb olyan feladat van, amit egy virtuális asszisztens el tud végezni kezdve a weboldal karbantartásától a rendezvényszervezésig bármi, amiben megegyztek.

Kiknek lehetnek segítségére?

Talán már a fentiekből is kiderül, hogy gyakorlatilag bárkinek jól jöhet egy virtuális asszisztens segítsége, akit elborítanak a vállalkozással kapcsolatos napi teendők.

Teljesen mindegy, hogy babatakarót árulsz vagy fordítóirodát vezetsz, minden bizonnyal rengeteg olyan rendszeres adminisztratív teendő, vagy ad-hoc jellegű feladat akad, amelyek miatt nincs időd arra, hogy az ügyfélszerzéssel vagy a vállalkozásod növekedésével foglalkozz.

Ha te is időhiányban szenvedsz, akkor a virtuális asszisztens a legjobb megoldás számodra is. A legfontosabb, hogy határozd meg azokat a feladatokat, amelyek sok idődet felemésztik, és ezeket még ma szervezd ki, hogy te valóban azokra fókuszálhass, amelyek igazán lényegesek!