Vállalkozóként természetes, hogy egy új beszállító vagy szolgáltató esetén az az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyibe kerül majd neked. Ahhoz ugyanis, hogy tervezni tudj, pontosan ismerned kell a kiadásaidat. Éppen ezért, amikor keresed az ideális virtuális asszisztenst, bizonyára árajánlatot fogsz kérni. Nagy valószínűséggel a beérkezett óradíjak 3000-4000-5000 forint körül fognak mozogni. És akkor te elkezdesz számolni. Majd szörnyülködve hőkölsz hátra, hogy ez nagyon sok! De mi most bebizonyítjuk neked, hogy nem az, sőt, sokkal költséghatékonyabb, mint egy alkalmazott felvétele.

Mit csinál egy virtuális asszisztens?

Először is érdemes azt tisztázni, hogy kik is azok a virtuális asszisztensek, és mit is csinálnak pontosan. A virtuális asszisztensek olyan szakemberek, akik távolról, azaz online segítik a vállalkozásod működését. Mondhatod, hogy jelen helyzetben ez nem meglepő, hiszen az alkalmazottak egy része is így dolgozik. Igen ám, de a virtuális asszisztens nem alkalmazott, hanem vállalkozó. Egy kicsit később kifejtjük, hogy ez miért is fontos.

A virtuális asszisztens pedig nagyjából bármiben tud segíteni, ami online is elvégezhető. A technika és az internet segítségének köszönhetően pedig ma már szinte minden folyamat megoldható ily módon. Jellemzően a virtuális asszisztensek egyébként az adminisztratív teendőkben, a levelezésben, az ügyfélkezelésben, és a közösségi média felületek kezelésében, valamint a hozzájuk kapcsolódó tartalomgyártásban szoktak segíteni.

Mi határozza meg a díját?

A virtuális asszisztensek vagy projektalapon, vagy pedig óradíjban számláznak. A díjukat alapvetően több tényező is befolyásolja. Elsősorban, természetesen az elvégzendő feladat, hiszen az általánosabb jellegű feladatok díja valamivel kisebb, mint például azon teendőké, amely esetében szükség van valamilyen szaktudásra, esetleg képzettségre.

Meghatározza a díjat az is, hogy mennyire tapasztalt az adott virtuális asszisztens. Az, aki már régebb óta a szakmában van, általában magasabb óradíjjal dolgozik, mint egy kezdő.

Ezen kívül befolyásolja a díjat az is, hogy hosszabb távú együttműködésről, vagy csak egyszeri alkalomról van szó. Egy hosszútávú együttműködés esetén sokkal inkább van lehetőség, egyedi, kedvezményesebb árra, mint akkor, ha csupán egyetlen konkrét projektre szeretnéd csak igénybe venni a virtuális asszisztens szolgáltatását.

Mit nem kell fizetned?

Említettük már, hogy a virtuális asszisztens vállalkozó, és, hogy ennek van jelentősége. Ez ugyanis azt jelenti, hogy neked semmi mást nem kell fizetned, csak azt az időt, amit a virtuális asszisztens a te feladataidra fordít. Tehát nem kell fizetned járulékokat, ebédidőt, szabadságot, betegszabadságot, üresjáratot, vagy a kollégákkal folytatott beszélgetéseket.

De nem kell fenntartanod irodát sem a virtuális asszisztens számára, hiszen ő vagy otthonról, vagy a saját irodájából dolgozik, a saját eszközeivel, így ezeket sem neked kell biztosítanod a számára. Ahogyan a továbbképzéseit is ő maga finanszírozza.

Ha mindezeknek összeveted, azonnal rájössz te is, hogy egy virtuális asszisztens sokkal költséghatékonyabb megoldást jelent, mint egy teljes állásban foglalkoztatott alkalmazott. Hiába magasabb esetleg az óradíja, még így is többet spórolsz vele, mint egy alkalmazottal. Arról az időről nem is beszélve, amit a munkájával megtakarít neked!