Vállalkozóként gyakran esünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, ezt csak én tudom megcsinálni. Egész pontosan csak én tudom igazán jól megcsinálni, vagy csak akkor lesz rendben, ha én csinálom meg. Ismerős ez az érzés? Bizonyára igen, és akkor az az érzés sem idegen, hogy egy idő után ez szinte megfojt, mert ott tornyosul előtted egy csomó feladat, amit el kell végezned úgy, hogy a nap neked is csak 24 órából áll.

Egyszer csak viszont eljön egy pont, amikor már te is belátod, képtelenség egyedül mindent megcsinálnod, mert már a hatékonyság és a termelékenység rovására megy. És itt kezdődik az ördögi kör: tudod már, hogy szükséged van valakire, aki segít a napi teendők elvégzésében, viszont ott ül a válladon egy pici manó, aki folyton azt duruzsolja a füledbe, hogy ezt is te tudod csak megcsinálni, az sem lesz jó, ha nem te végzed el, emiatt tartasz a kiszervezéstől.

Így van? Gondold végig: melyik a nagyobb veszteség? Ha saját magad gátat szabsz a fejlődésednek és a növekedésednek, mert bizalmatlan vagy, vagy, ha esetleg valaki nem pont úgy csinál meg egy-egy napi rutinfeladatot, ahogy te szoktad? Talán már neked sem kérdés. Egy bizonyos szintnél muszáj delegálnod egyes feladatokat annak érdekében, hogy a vállalkozásod fejlődni tudjon, te pedig még hatékonyabbá és eredményesebbé válj.

A jó hír, hogy a delegálás tanulható, idővel rutint szerzel majd benne. Megtapasztalod, hogy más is el tudja végezni az adott feladatot, sőt, jól is el tudja végezni, vagy esetleg még jobban is. Megtanulod, hogy a kiszervezés nem ördögtől való, és azt is, hogy egy jó virtuális asszisztens aranyat ér.

Te könnyedén delegálod azokat a feladatokat, amelyekre nincs időd?