Amint virtuális asszisztens segítségét veszed igénybe, magad is rá fogsz jönni igen hamar, hogy a jó virtuális asszisztens aranyat ér, és ragaszkodni is fogsz hozzá. De milyen is egy igazán jó virtuális asszisztens? Most egy csokorba szedtük a tulajdonságait!

Az alaptulajdonságok szentháromsága

Egy jó virtuális asszisztens pontos, precíz és megbízható. Ez alap. Mindhárom tulajdonság elengedhetetlen egy Profiasszisztens esetében, hiszen a vállalkozásoddal kapcsolatos teendőket bízod rá. Gyakran pénzügyi adatokkal kell dolgoznia, emiatt fontos, hogy a feladatokat pontosan és precízen lássa el.

A megbízhatóság pedig nem is kérdés. A virtuális asszisztens egyfajta bizalmi pozíció több okból is. Egyrészt gyakran szinte sosem találkozol a virtuális asszisztenssel személyesen, másrészt pedig nem csupán a céged adataira lát rá, de a partnereiddel is kapcsolatba kerül, így nagyon fontos, hogy megbízz benne. És ez túlmutat azon, hogy a szerződésben kitértek a titoktartásra, ez annál lényegesen több.

A megbízhatóság megmutatkozik abban is, hogy elérhető. Persze nem akkor mondhatjuk egy virtuális asszisztensre, hogy megbízható, ha az éjszaka közepén is felveszi neked a telefont. Ez alatt inkább azt értjük, ha keresed, válaszol. Ha nem is tud azonnal válaszolni az e-mailedre, vagy nem is tudja felvenni a telefont, visszahív, amint tud, nem csak napok múlva.

Motivált

A virtuális asszisztens maga is vállalkozó. Ebből következik, hogy ő nem végezheti úgy a munkáját, hogy nincs benne szívvel-lélekkel. Ne lepődj meg, ha a vállalkozásod ügyeit ugyanúgy a lelkén viseli, mint a saját vállalkozását. A virtuális asszisztens sikere és eredményessége ugyanis abban mérhető, ha az ügyfelei sikeresek és eredményesek. Ennek köszönhetően motivált és proaktív, ugyanis csak az elégedett ügyfél generálhat újabb ügyfeleket.

Éppen ezért egy jó virtuális asszisztens nem csupán elvégzi a rá bízott feladatokat, de mindig tovább is gondolja. Jó tanácsokkal lát el, hogy az egyes folyamatokat miként lehetne hatékonyabban, gyorsabban, és költségkímélőbben elvégezni. Mivel ő nem csak veled dolgozik együtt, hanem más vállalkozásokkal is, elképzelhető, hogy máshol lát egy olyan jól működő modellt, ami neked is a hasznodra válik. És egy jó virtuális asszisztens ezt nem fogja magában tartani, megosztja veled, természetesen a titoktartási kötelezettségét szem előtt tartva.

Sokkal inkább partner, mint alkalmazott

Pontosan az előbbiek miatt egy jó virtuális asszisztens nem alkalmazotti, hanem partneri attitűddel áll hozzá a munkához és a cégedhez is. Tekints te is partnerként rá. Nyugodtan kérd ki a véleményét, hallgasd meg az ötleteit, javaslatait, abban ugyanis biztos lehetsz, hogy a javadat akarja ő is.

Fontos tudnod, hogy egy jó virtuális asszisztens sem ért mindenhez, viszont valószínűleg sokkal több virtuális asszisztenst vagy az adott témában jártas szakembert ismert, mint te, hiszen ő inkább mozog ezekben a körökben. Így bátran kérj tőle tippet, hogy kit is kereshetnél meg egy olyan feladattal, amit esetleg ő nem tud elvégezni. A partnersége ugyanis megmutatkozik abban is, hogy ilyenkor kiváló szakembert ajánl majd neked.