A stressz az élet természetes velejárója, jelen helyzetben pedig különösen. Bizonyára te is többször kapod magad azon, hogy feszült, ideges és ingerlékeny vagy. Ez nem is csoda, hiszen egy cég vezetése már önmagában kemény feladat, ilyen bizonytalanságban pedig különösképpen. Egy brit kutatás szerint egész életünk során 5 évet töltünk idegeskedéssel, ami rengeteg idő. A stressz okozta egészségkárosodásnak nagyon súlyos következményei lehetnek, ezért meg kell tanulni kezelni. Nincs egy bevált recept, teljesen egyénfüggő, hogy ki mivel tudja levezetni a feszültséget. A lényeg, hogy megtaláld azt a tevékenységet vagy módszert, aminek köszönhetően enyhül a nyomás. Mi most összeszedtünk néhány hasznos tippet, érdemes ezeket is kipróbálnod.

Önfegyelem

Vezetőként elsősorban magadat kell tudnod kezelni és utána másokat. Ez azt jelenti, hogy nem csupán az érzelmeidet és a figyelmedet kell kontrollálnod, hanem az idődet is. Hiába gondolod azt, hogy nélküled megáll az élet, ezért neked mindig mindenütt ott kell lenned, mindig mindent meg kell oldanod és mindig minden feladatot neked kell elvégezned.

Nem dolgozhatsz a hét minden napján napi 20 órát, mert igenis szükséged van neked is a pihenésre és a kikapcsolódásra. Meg kell találnod az egyensúlyt a munka és a magánélet között, és időt kell szakítanod azokra a tevékenységekre, amiket szívesen és örömmel végzel. Ehhez nagyon komoly önfegyelemre van szükséged, no, meg persze egy szuper virtuális asszisztensre, aki kellőképpen tud téged tehermentesíteni.

Mindfulness

A tudatos jelenlét vagy másképpen éber figyelem módszerét vállalkozóként is kamatoztathatod, ha stresszkezelésről van szó. A technika tulajdonképpen meditációként is felfogható, és a lényege az, hogy a stresszt leküzdve átveszed az irányítást az életed felett.

A gyakorlatban ez megvalósulhat úgy, hogy elkezdesz tudatosan figyelni magadra úgy, hogy a napi tevékenységeid alatt ténylegesen arra fókuszálsz, amit csinálsz. Például ebéd közben figyeled az ízeket és nem az ebéd után esedékes telefonkonferencián merengsz. A másik módja pedig a meditáció, ami annyit tesz, hogy napi 10 percre elhelyezkedsz kényelmesen, becsukod a szemed és kiüríted az agyad. A szakemberek szerint már az a napi 10 perc nagyon sokat segít abban, hogy megszabadulj a stressztől.

Fix üresjárat és szabad hétvégék

Iktass be rendszeres időközönként olyan üresjáratokat, amikorra egyáltalán nem szervezel semmit. Se találkozó, se megbeszélés, se egyéb elfoglaltság. Ez lehet napi 30-40 perc, de esetleg hetente egy fél nap is, te tudod, hogy mennyi fér az idődbe. Ez persze nem tétlenséget jelent, hanem egy olyan időkeretet, ami alatt utolérheted magad. Ez pedig olyan biztonságérzetet nyújt neked, aminek köszönhetően csökken a stressz, hiszen tudod, hogy fixen van a napban vagy a héten olyan időintervallum, amikor be tudod pótolni az elmaradásaid.

Ha pedig megoldható, ne dolgozz hétvégén. A hétvége legyen a pihenésé, a kikapcsolódásé. Ne olvass óránként e-maileket, nem kell minden egyes hívást felvenni, azaz találd meg magadon is a kikapcsolás gombot.

Kelj fel és járj!

Elcsépelt és unásig ismételt, de az egyik legjobb stresszoldó tevékenység a mozgás. Találd meg azt a sportot, ami feltölt téged és szakíts időt arra, hogy lehetőleg hetente többször is tudj hódolni a szenvedélyednek.

Alkoss!

A kreatív hobbik köztudottan segítenek kikapcsolni és oldják a feszültséget. A művészi tevékenységek koncentrációt és elmélyülést igényelnek, arról nem is beszélve, hogy teljesen más energiákat mozgósítasz alkotás közben, ez pedig segít elterelni a gondolataidat a hétköznapi problémákról. Teljesen mindegy, hogy hímzel vagy egy felnőtt színezőt színezel ki, esetleg fát faragsz, a spontán alkotás öröme feltölt és megnyugtat.

Rend a lelke mindennek

Ne engedd, hogy elszabaduljon a pokol körülötted. Se átvitt, se szó szerinti értelemben. Rakj rendet az asztalodon és az irodádban is, sőt, a lakásodban is, és ha kell, selejtezz is. Bizonyított tény, hogyha rendetlenség van körülötted és ez zavar téged, stresszhormont termel a szervezeted. Hogy ezt elkerüld, rendszerezd a dolgaid és igyekezz rendet tartani.