Ha virtuális asszisztens segítségét szeretnéd igénybe venni, bizonyára már benned is felmerült a kérdés, hogy milyen feladatokat is adhatnál át. Számos olyan ismétlődő feladat van minden vállalkozásban – teljesen függetlenül attól, hogy kezdő vagy már egy jól bejáratott vállalkozásról van szó – amelyeket akár már a mai napon nyugodt szívvel kiszervezhetsz.

Nem azt mondjuk, hogy egy virtuális asszisztens mindenhez ért, de összeszedtünk néhány olyan területet, amellyel vállalkozóként neked rengeteg időd megy el. Ha ezeket a feladatokat és tevékenységeket átadod egy online asszisztensnek, akinek ezekben tapasztalata van, nagyon sok időt és felesleges kört spórolhatsz meg. A távasszisztens a jobb kezed tud lenni és hatékonyan tud segíteni téged abban, hogy a felszabadult kapacitásodnak köszönhetően valóban azzal tudj foglalkozni, amit szeretsz és ami elősegíti a vállalkozásod fejlődését és növekedését.

Személyes asszisztencia

Ha összesítenéd, hogy naponta mennyi időd megy el arra, hogy telefonokra és e-mailekre válaszolsz, megdöbbennél. Most lehet, hogy legyintesz, és azt mondod, hogy az a néhány perc, amíg elolvasol és megválaszolsz egy levelet, belefér. De nagy valószínűséggel te sem napi két e-mailt kapsz, és nagy segítség lenne, ha már csak ténylegesen azzal a pár darabbal kellene foglalkoznod, ami valóban releváns. Egy virtuális asszisztens megszűri, rendszerezi és meg is válaszolja az e-maileket, hogy neked már valóban csak napi 1-2 levelet kelljen megválaszolnod.

Ha pedig állandóan elúszik a napod vagy a heted, nem árt az sem, ha valaki kézben tartja a feladataid és az időpontjaid. A távasszisztens menedzseli a naptárad, napi és heti feladatlistát tud neked készíteni, és leszervezi a találkozóid időpontját, erről pedig emlékeztetőt is küld. Ennek köszönhetően a napjaid szervezettek lesznek, neked pedig marad időd a lényeges feladatokra.

Adminisztratív feladatok

Szerződések előkészítése, dokumentumok szerkesztése, kimutatások és táblázatok készítése, adatrögzítés, internetes adatgyűjtés, árajánlatok beszerzése, készítése és kiküldése – csak néhány olyan adminisztratív feladat, amiket nagy valószínűséggel most te magad csinálsz és nagyon sok kapacitásodat leköti.

Ezeket azonnal kiszervezheted egy virtuális asszisztensnek, aki gyorsan és hatékonyan tudja megoldani ezeket, hiszen minden bizonnyal nagyobb tapasztalata van benne. Miért pazarolnád akkor ilyenre az idődet?

Pénzügyi és könyvelési feladatok

Természetesen a stratégiai pénzügyi tervezést nem tudod átadni, mert az ezzel kapcsolatos döntéseket neked kell meghoznod, de számtalan olyan feladat tartozik ide, amelyek átadásán nem is szabadna gondolkodnod. A számlázást, a teljesítések adminisztrálását, a vevők és szállítók nyilvántartását, valamint a könyvelési anyag összeállítását ne te végezd, add át inkább egy online asszisztensnek.

Ügyfélszolgálattal kapcsolatos teendők

Biztosan sok olyan érdeklődést kapsz a jelenlegi és leendő ügyfeleidtől is, amelyek nagyon hasonlóak, mert árakkal, fizetési módokkal, számlázással, esetleg a csere lehetőségével kapcsolatban szeretnének információhoz jutni. Ezek megválaszolásában is tud segíteni egy virtuális asszisztens, te pedig tudsz foglalkozni az ügyfélszerzéssel és a növekedéssel.

Weboldal, arculat, marketing és közösségi média

Ez tipikusan az a témakör, amihez komoly szakértelem és tapasztalat kell annak érdekében, hogy eredményesen tudjon működni. Ha alapvetően a vállalkozásod nem ezzel foglalkozik, ezeket a feladatokat érdemes kiszervezni egy tapasztalt távasszisztensnek, aki karban tartja a weboldalad és kezeli a közösségi felületeidet is.