Ha virtuális asszisztens segítségét szeretnéd igénybe venni, bizonyára nézelődtél már az interneten és rábukkantál már néhány online asszisztens weboldalára is. Nagy valószínűséggel a legtöbb oldalon érvként találkoztál azzal is, hogy azért válaszd inkább a távasszisztenst az alkalmazott helyett, mert olcsóbb. Aztán rápillantottál az árakra is.

Azt láttad, hogy egy virtuális asszisztens órabére 3.000-3.500 Ft körül mozog, de nem ritka a 4.000 forintos óradíj sem, és akkor még nem is beszéltünk a sürgősségi felárról és az egyéb költségekről. Valószínűleg vad számolásba kezdtél, és gyorsan kiszámoltad, hogyha egy távasszisztens napi 8 órát dolgozik neked 3.000 forintos díjjal, az lényegesen több, mint egy alkalmazott bére, akinek mondjuk minibálbér körüli összeget adsz.

De biztos, hogy az az olcsó, ami annak tűnik?

Ha a fenti matekot nézed, valóban igazad van abban, hogy nem úszod meg kevesebb pénzből, ha virtuális asszisztens segítségét veszed igénybe, mint azt, ha felveszel valakit. Úgy gondolhatod, hogy őt legalább tudod ellenőrizni is, látod, hogy mit csinál egész nap, míg egy online asszisztens esetében ennek a lehetősége sincs meg.

Azonban nagy valószínűséggel nem gondoltál arra, hogy abban az esetben, ha egy virtuális asszisztens órabérben dolgozik, akkor nagyon pontosan fogja mérni azt az időt, amit az általad adott feladatokkal tölt. Ez azt jelenti, hogy nem számít majd bele, ha mosdóba megy, ha kávézik, ha ebédel, ha felhívja a barátnője beszélgetni, vagy, ha épp cipőt vesz a neten. Az alkalmazottad esetében ezek is a munkaidőbe számítanak, amit fizetsz neki.

Másrészt pedig a legritkább esetben fog egy virtuális asszisztens a hónap minden munkanapján 8 órát dolgozni neked. És mivel egy távasszisztensnek csak azt az időt fizeted ki, amit ténylegesen munkával tölt, nem nehéz belátni, hogy már emiatt is olcsóbb lesz, mint egy saját alkalmazott.

A virtuális asszisztens maga is vállalkozó

Ez pedig nem jelent mást, mint azt, hogy saját maga fizeti a járulékokat és az adókat. Egy alkalmazott esetében ezeket neked kell megfizetned, ellenben egy virtuális asszisztens esetében nem kell a szerződéses díjon felül plusz költséggel számolnod.

Nem csupán anyagi szempontból mentesülsz a munkáltatói kötelezettségek alól, hanem adminisztratív szempontból is. Szerződéses jogviszonyban dolgozik neked, ezért nem kell bajlódnod a kötelező üzemorvosi vizsgálattal – ezzel szintén költséget takarítasz meg – a munka- és balesetvédelmi oktatással, a munkaszerződéssel és egyéb tájékoztatókkal sem.

Hosszútávon is jobban megéri

A virtuális asszisztens a saját eszközeit használja, ez pedig azt jelenti, hogy neked nem kell venned számára irodabútorokat, számítógépet, telefont, nyomtatót, hogy dolgozni tudjon. Ha a munkája miatt tanfolyamra vagy egyéb képzésre kell mennie, azt is magának finanszírozza, emiatt egy online asszisztenssel hosszabb távon is spórolhatsz.

Ami pedig szintén nagy előnye annak, ha virtuális asszisztenssel dolgozol együtt, hogy nem kell a fluktuációtól tartanod. Az online asszisztens ugyanis hosszútávon az üzleti partnered lesz, aki segít neked abban, hogy a vállalkozásod fejlődni és növekedni tudjon.