A mindennapi munkavégzést nagyban befolyásolja, hogy milyen a kapcsolat a munkatársak között. Jó hangulatban még a napi teendők is hatékonyabban végrehajthatók, ezért nagyon fontos, hogy egy cég kellő figyelmet fordítson a csapatépítésre. A vállalkozás elemi érdeke, hogy a kollegák valóban csapatként működjenek együtt, és ennek kialakításában a vezetőnek is lényeges szerepe van.

Nem véletlen tehát, hogy ezt felismerve, ma már egyre több vállalat tart különböző csapatépítő programokat. Van, akik rendszeresen, minden évben ugyanakkor – például nyáron vagy karácsony előtt – rendeznek teambuildinget, de akad olyan is, aki 1-1 nagyobb projekt lezárásakor így köszöni meg a dolgozók munkáját. Az ilyen eseményekben sok lehetőség van, ha jól szervezzük meg, ezért érdemes erre időt és energiát fordítani.

Successful business people in the city

A csapatépítő célja

Egy csapatépítő rendezvény elsődleges célja az, hogy a munkatársak közötti kommunikáció és kapcsolat javuljon vagy elmélyüljön, aminek eredménye a dolgos hétköznapokban is visszaköszön. Ugyanis a jó csapatépítő eredménye az, hogy a kollégák között erősödik a bizalom, valamint a cég iránti lojalitás, ami miatt a fluktuáció is csökkenhet. Ez pedig azt eredményezi, hogy az együtt dolgozók számíthatnak egymásra, segítik és motiválják egymást, amiből a vállalkozás mindenképp profitál hosszabb távon is.

Főleg nagyobb cégeknél jellemző az, hogy az ember szinte csak azokkal érintkezik nap, mint nap, akikkel közvetlenül együtt dolgozik, a többieket alig ismeri. Egy csapatépítő arra is alkalmas, hogy a munkatársak közötti személyes kapcsolat egyáltalán kialakuljon, hiszen itt lehetőség van arra, hogy ne csak a munkáról beszélgessenek.

A vezető szerepe a csapatépítésben

Egy vállalkozás eredményessége és hatékonysága, így az ott dolgozók teljesítménye is nagyban függ attól, hogy a vezetője mennyire rátermett és milyen vezetői tulajdonságokkal rendelkezik. Éppen ezért elvitathatatlan, hogy a vezetőnek szerepe van abban is, hogy a munkahelyi csoportok csapatként tudjanak funkcionálni.

Egy jól működő csapat kialakítása nem kis feladat, és hosszabb időt vesz igénybe, azonban a csapatépítő lendíteni tud ezen a folyamaton. Ott ugyanis lehetőség van arra, hogy a csapattagok feltárják, hogy jelenleg miként is dolgoznak együtt és hol vannak az esetleges hibák. A vezető felelőssége az, hogy ezt jól koordinálja és az eredményeket megfelelően használja fel a fejlődéshez. Ugyanakkor a csapatépítő alkalmat teremt arra is, hogy a vezető kapjon visszajelzést, és őt is jobban megismerjék.

Diverse people stacking hands together

Mire kell figyelni a szervezéskor?

Csapatépítő program lehet szinte bármi, ahol a munkatársak kötetlenül össze tudnak jönni. Nem feltétlenül kell többnapos wellness hétvégére menni, egy társasozással eltöltött délután is lehet eredményes. Azonban nem árt néhány szempontot figyelembe venni a szervezéskor. Az egyik legfontosabb, hogy kezdjük el időben megszervezni az eseményt. Az időpontot lehetőleg úgy határozzuk meg, hogy az ne akkorra essen, amikor épp határidős egy nagyon fontos munka, mert ilyen teher alatt nem lehet felhőtlenül szórakozni.

Legyünk tekintettel arra is, hogy nem biztos, hogy mindenki egyformán jó érzi magát mondjuk egy kalandparkban vagy egy borkostolón. Mindenképp egyeztessünk és kérjük ki a munkatársak véleményét is, hiszen egy csapatépítőnek csak akkor van értelme, ha mindenki jól érzi magát. Ekkor válik egy olyan maradandó élménnyé, amit közösen éltünk át.