Vállalkozóként bizonyára te is jól tudod, hogy 2020. július 1-től, azaz a mai naptól lép életbe az a szabályozás, amely kimondja, hogy minden belföldi adóalanyok közti ügyletről adatot kell szolgáltatni a NAV részére. Eltörölték a január 1-től érvényben lévő értékhatárokat, ami azt jelenti, hogy mostantól a katások és az alanyi adómentesek is érintettek. 2021. január 1-től pedig még tovább szigorítják a szabályozást, akkor már a magánszemélyeknek kiállított számlákat is rögzíteni kell. Öröm az ürömben, hogy a folyamat automatizálható, csak a megfelelő számlázó programot kell megtalálnod, ha esetleg eddig ezt nem tetted meg. De milyen a jó számlázó program? Egy ingyenes program lehet jó? Erre keressük most a választ.

Miért használj számlázó programot?

Ha nem állítasz ki havonta többszáz számlát, akkor is érdemes számlázó programot használni, mert nagyban megkönnyíti a munkavégzést és a vállalkozás működését. Ha pedig havi többszáz alkalommal számlázol, akkor nem is lehet kérdés, hogy miért előnyösebb programmal számlázni, mint kézzel körmölni.

A számlázó programban el tudod menteni a partnereid adatait, valamint a termékadatbázisodat is, így például azokat automatikusan kitölti helyetted. Ha csak nem tudsz a másodperc törtrésze alatt kitölteni kézzel egy számlán minden adatot, gyorsabb leszel számlázó programmal. Arról nem is beszélve, hogy a programban könnyedén javíthatod, ha valamit véletlenül elírsz, míg kézzel írott számla esetében ez macerás.

A mostani szabályozás értelmében pedig az összes számlát be kell küldeni a NAV felé annak ÁFA tartalmától függetlenül, így előbb-utóbb mindenkinek át kell térnie valamelyik számlázó programra. Ellenkező esetben lehet a számlákat szkennelgetni, és feltölteni, gondosan ügyelve arra, hogy ki ne fussunk a határidőből. Sokkal egyszerűbb ezt programon keresztül intézni, ahol az egész folyamat automatizálva van.

Olcsó húsnak híg a leve?

Jelen esetben azt kell mondjuk, hogy nem. Az ingyenes számlázó programok is jók, jól funkcionálnak, azonban az tény, hogy kevesebbet nyújtanak, mint fizetős társaik. Általában a havi bevétel maximumát vagy a kiállítható számlák számát korlátozzák az ingyenes változatok. Gyakori még, hogy nem lehet e-számlát kiállítani, ahogyan az is, hogy csak rövid ideig tárolják a számlát. Ezeket leszámítva azonban mind minőségében, mind funkcionalitásában jól működnek az ingyenes programok is.

Melyik a legjobb számlázó program?

Erre nincs egyértelmű válasz, hiszen ez függ attól, hogy milyen tevékenységgel foglalkozik a vállalkozásod, illetve attól is, hogy neked mi a fontos. Az egyik legismertebb ingyenes program a Számlázz.hu, melyben korlátlan számú papíralapú számla kiállítására van lehetőségünk, de e-számla lehetőségét például már csak a fizetős változatban biztosítják számunkra. Nagy előnye, hogy mindig naprakész és megfelel a hatályos NAV szabályoknak.

A Bilingo.hu is igen népszerű, bár az ingyenes változatban havonta csak 20 számlát állíthatunk ki és maximum havi nettó 250.000 Ft bevételig használható. Elektronikus számlát itt sem tudunk kiállítani, cserébe a számlákat korlátlan ideig őrzik. Igazán felhasználóbarát, könnyű elsajátítani, ezért ideális választás lehet kezdő vállalkozások számára.

A fentiekkel szemben a BizXpert egy egész kis vállalatirányítási rendszert ad nekünk ingyen. Korlátlan számú számla állítható ki, a bevétel sincs maximalizálva, emellett könyvelői hozzáférés is elérhető. Partnereket, beszerzéseket és termékeket is tudunk benne rögzíteni, valamint riportok is kinyerhetők, hogy nyomon tudjuk követni a bevételeink és a kiadásaink alakulását. Hátránya, hogy nem köthető össze webshoppal és e-számla kiállítására sem használható.