A cash-flow a hiteles képet adó pénzügyi kimutatások elengedhetetlen része, mert számos olyan adatot tartalmaz, ami nagyon fontos egy vállalkozás pénzügyi helyzetének elemzésekor. Éppen ezért érdemes elkészíteni legyen szó akár induló, akár már működő vállalkozásról.

A cash-flow fogalma és felépítése

A cash-flow angolul pénzáramlást jelent, a cash-flow kimutatás pedig egy vállalkozáshoz beáramló és abból kimenő pénzeket tartja nyilván. Vállalkozóként bizonyára te is tudod, hogy a bevételeid eltérő helyekről jöhetnek, és a kiadások sem egységesek, ezért tudnod kell, hogy adott pillanatban hogy állnak a céged pénzügyei. A cash-flow ezt mutatja meg.

A cash-flow nagy előnye, hogy a rendelkezésre álló adatokból nem csak az állapítható meg, hogy jelenleg van-e elegendő fedezeted a kiadásokra, hanem az is, hogy a jövőben milyen bevételekre és költségekre számíthatsz. Emiatt a jövőbeni pénzügyi tervezéshez elengedhetetlen az elkészítése.

A cash-flow felépítése nagyon egyszerű, mert tulajdonképpen csak összeadásokat és kivonásokat tartalmaz. Fel kell tüntetni benne az összes várható bevételt és kiadást, majd ezeket összegezve megkapjuk, hogy mekkora bevételből gazdálkodhatunk. Ez a cash-flow kimutatás lényege.

Jelentősége induló vállalkozáskor

Teljesen mindegy, hogy milyen formában indítod a vállalkozásod (egyéni vállalkozás vagy társas) mindenképp készíts egy induló cash-flowt. Erre azért lesz szükséged, mert így összesíted a rendelkezésre álló tőkéd, valamint a várható költségeket, és tisztán fogod látni, hogy meddig és mire elég az induló alapösszeged.

Természetes, hogy egy induló vállalkozás esetén nem tudod pontosan meghatározni, hogy mennyi bevételed lesz, de ebben ez esetben nem is ez a cash-flow célja. Sokkal inkább a tervezhetőség. Éppen ezért induláskor a következőket fontos szerepeltetni a kimutatásodban havi bontásban: a bevételeket tőke és a becsült havi bevétel bontásában, valamint a költségeket. Ez utóbbit érdemes részletesebben feltüntetni. Tervezz az induláskor felmerülő, egyszeri költségekkel (pl.: az alapításhoz vagy a beruházáshoz kapcsolódó költségek), a rendszeres, havi költségekkel (pl.: bérleti díj, rezsi, adók, járulékok, stb.) és a rendszeres, de nem havi kiadásokkal is (pl.: kamarai tagság díja, iparűzési adó, stb.).

Szerepe már működő vállalkozás esetén

Alapvetően a cash-flow elkészítése nem sokban különbözik egy működő vállalkozás esetén sem. A különbség az, hogy ilyenkor már nem kell számolni az indulás költségeivel, valamint sokkal pontosabban meghatározható a bevétel is. Viszont pont azért, mert ilyenkor már sokkal pontosabb adatok állnak rendelkezésre, szükség lehet napi bontású cash-flowra. Ilyenkor is a nyitó egyenleget, a bevételeket és költségeket írod be, hogy lásd, mennyiből gazdálkodhatsz.

Egy ilyen kimutatásból nagyon jól látod, hogy a bevételeid fedezik-e a felmerülő kiadásokat, ahogyan arra is azonnal választ kapsz, hogy van-e elég szabad tőkéd egy-egy beruházásra. Ezért – ha nem is napi – de havi cash-flowt a már jól bejáratott vállalkozás esetén is készíts, hogy mindig naprakész legyél a céged pénzügyeit illetően.