Ma már nem kérdés, hogy egy vállalkozásnak meg kell jelennie az interneten, különben olyan hátrányba kerül a versenytársaival szemben, ami behozhatatlan. Hiszen, amikor az emberek szeretnének vásárolni egy terméket, vagy szeretnének igénybe venni egy szolgáltatást, a legelső az, hogy a neten szétnéznek. Mit lehet kapni, hol jobb, hol olcsóbb? Éppen ezért az a cél, hogy minél előkelőbb helyen – lehetőleg az első oldalon – szerepeljünk a keresésben, ezért azonban tenni kell. Az egyik, amivel tehetünk érte az az, hogy jó domain nevet választunk? Na, de hogyan? És egyébként is: milyen egy jó domain név? Ezt jártuk most körbe.

Mi az a domain név és melyek a részei?

A domain névtartományt jelent, azaz a weboldalad címe, amelynek segítségével elérhetővé válik a felhasználóknak a honlapod. Ha ez nem lenne, akkor a szerver IP címét kellene használnod, ami annyira hosszú, hogy szinte megjegyezhetetlen. Azonban a domain neveknek köszönhetően ez nem is szükséges, és emiatt könnyű belátni, hogy mennyire fontos, hogy jó domain nevet válassz.

A domain név általában két részből áll, de állhat háromból is. A két rész, amely minden esetben megjelenik a második szintű domain vagy tartomány és tartomány, valamint a legfelső szintű domain név. Ez a két kötelező elem, ehhez csatlakozhat harmadikként az aldomain. A második szintű domain maga a név, ez azonban önmagában nem működik. Ehhez szükséges a legfelső szintű domain név, ami tulajdonképpen a .hu vagy a .com, tehát a domainnév vége, ha úgy tetszik. Ennek ellenére ezt hívjuk legfelső szintűnek. Miért? Mert a domain neveket jobbról balra olvassuk, így pedig már az is érthető lesz, hogy az aldomain a második szintű tartomány előtt található rész (pl.: blog.valami.hu).

Milyen a jó domain név?

A jó domain név lehetőleg rövid és könnyen megjegyezhető. Minél kevesebb karakterből áll egy domain, annál könnyebb megjegyezni és annál biztosabb, hogy nem fogják elgépelni. Éppen ezért nem érdemes hosszú és bonyolult neveket választani, ha lehet, kerüld a különleges karaktereket is, mert annál könnyebb elrontani.

A jó domain név egyedi, éppen ezért nem összekeverhető másokkal, a konkurenciával, és jól jellemzi a vállalkozásodat. A domain magáért beszél, kapcsolódik a vállalkozás nevéhez vagy magához az üzlethez. Akkor jó, ha a cég nevéből következtetni lehet a domain névre is, hiszen így biztosan egyedi és illik a vállalkozáshoz.

A jó domain név megbízhatóan hangzik a célközönség számára és felkelti a figyelmüket. Fontos, hogy a választott név ne legyen gagyi vagy nevetséges, mert azzal a vállalkozás válik hiteltelenné a felhasználók körében. Az idegenül hangzó nevek pedig mindig gyanúsak, ezért azokat is érdemes inkább kerülni.

Hogyan válassz?

Amikor keresgélsz a szabad, rendelkezésre álló nevek között, ne csapj le azonnal az elsőre. Gondold végig, hogy mi az, amivel tudsz azonosulni, mi az, ami megfelelően tudja képviselni a vállalkozásod. Jó eséllyel sokáig fogod használni, ezért olyan nevet találj, amit pár év múlva sem fogsz bánni, később sem tartod esetleg cikinek és vállalhatatlannak. Fontos az is tehát, hogy legyen könnyen megjegyezhető, mégis pontosan írja le a tevékenységedet és segítsen téged abban, hogy a Google találati listáján minél jobb helyen szerepelj.

Ne az aktuális trendek alapján válassz, mert hosszabb távon az nem biztos, hogy működőképes tud lenni, hiszen, ami ma divatos, nem biztos, hogy 3 év múlva is az lesz. Nem érdemes a SEO-t sem túlzottan előtérbe helyezni a domain esetén. Olyan egyedi nevet keress, ami jól jellemzi a vállalkozásod, éppen ezért nem biztos, hogy az lesz a legjobb, ami a legjobban szerepel a találati listákon. Ha ez a szó nem illeszkedik a vállalkozásodhoz, zavarba ejti majd embereket és hiába szerepelsz az első oldalon, nem téged választanak majd.

Domain név választásakor ne feledkezz meg a végződésről sem. Tudnod kell, hogy a legrégebbi domain-végződések a .com, a .net és a .org voltak, a .hu csak a ’90-es évek elején jelent meg. Ennek ellenére természetesen itthon az a legnépszerűbb, ezért érdemes azt választani. Egyrészt így az emberek megbízhatóbbnak tartják, másrészt automatikusan azt – vagy esetleg a .com végződést – használják, így könnyebben fogyasztható a domain neved, ha .hu-ra végződik.