Egy vállalkozás esetén a leggyakrabban az merül fel, ha spórolásról van szó, hogy anyagilag hogyan könnyíthető a vállalkozás élete. Azonban arra a vezetők már kevesebbszer gondolnak, hogy nem csak pénzt, de időt is kellene spórolniuk. Ez pedig nem feltétlenül jó hozzáállás, ugyanis ma már bizonyított, ha időt spórolsz, egyből pénzt is tudsz megtakarítani. Most biztosan benned is megjelent egy hatalmas kérdőjel. Miről beszélünk mi itt és hogyan lehetséges ez? A válasz pedig nagyon egyszerű: virtuális asszisztens segítségével.

Az idő pénz

Bizonyára te magad is észrevetted már, hogy vállalkozóként mennyi időd megy el a különböző adminisztratív feladatokra. De ha még nem figyelted ezt meg, tedd meg, kérlek. Írj össze egy listát, amire vezesd fel azokat a feladatokat, amiket nem is szeretnél csinálni, de muszáj megcsinálnod, azokat, amelyekre nincs időd és azokat is, amelyekről tulajdonképpen azt sem tudod, hogyan kellene csinálni. Most pedig mindegyik feladat mellé írd oda, hogy mennyi időt töltesz vele. Meg fogsz döbbenni.

Ezután pedig gondold azt is végig, hogyha ezt a napi néhány órát nem ezekkel a feladatokkal töltenéd, hanem inkább a vállalkozásod stratégiai kérdéseire fordítanád, mennyivel előrébb lennél. A vállalkozásod növekedne és fejlődne, ami természetesen az anyagiakban is rögtön megmutatkozna. És hidd el, ez még akkor is így lenne, ha segítséget vennél igénybe ezen feladatok megoldására. Ugyanis egy profi virtuális asszisztens leveszi azon napi rutinfeladatok terhét a válladról, amellyel te irreálisan sok időt töltöttél eddig, ezt az időt pedig a vállalkozásodra fordíthatod.

Miket szervezz ki azonnal egy virtuális asszisztensnek?

Amiket a listádra felírtál. De természetesen nem intézzük ezt el ennyivel, részletezzük is, hogy mi mindenben tud egy virtuális asszisztens segíteni. A leggyakrabban a marketing feladatok kiszervezése jut eszébe mindenkinek, ami nem csoda, hiszen ehhez komoly szakértelem kell, hogy jól tudjon működni. Egy virtuális asszisztens pedig rendelkezik azzal a tudással, ami a közösségi média felületek kezeléséhez kell, nyugodtan rá bízhatod ezt.

Azonban ez csak egy szelete a virtuális asszisztensek munkájának, amelynek számos egyéb összetevője van, hiszen ez a szakma igen sokoldalú. Tekintettel arra, hogy a virtuális asszisztensek általában irodai adminisztrációs múlttal rendelkeznek, egy online asszisztens tud neked segíteni az általános adminisztratív feladatokban (pl.: adatrögzítés, szerződések előkészítése, kimutatások készítése, stb.), ahogyan a számlázásban és a pénzügyi teendőkben is.

A személyes asszisztencia megfizethetetlenségére pedig akkor fogsz igazán rájönni, ha már melletted lesz egy virtuális asszisztens, aki kordában tartja a napjaid. Tudja, hogy mikor hol kell lenned és figyelmeztet is a találkozóidra, leszervezi azokat. Megválaszolja a leveleidet, hogy neked tényleg csak azokkal kelljen foglalkoznod, amelyek igazán fontosak. Naptárt vezet, aminek köszönhetően a napjaid szervezettek lesznek, neked pedig lesz időd.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Ha felkeltette a te érdeklődésedet is az a fajta tehermentesítés, amit egy virtuális asszisztens léte jelent, már csak meg kell találnod a számodra legalkalmasabbat. Gondold végig, hogy milyen feladatokat szeretnél átadni a leendő virtuális asszisztensed számára, ugyanis csak így tudsz találni olyat, aki megfelel az elvárásaidnak. Csak ezt követően tudsz elkezdeni keresgélni.

Ha találtál 2-3 szimpatikus virtuális asszisztenst, kérj konzultációt, ahol el tudod mondai az elképzeléseidet, valamint a feladatokat is, és egy kicsit jobban megismered a távasszisztenst is. Ezután kérj ajánlatot, sőt, akár próbamunkát is, ami megkönnyíti a döntésedet. Ez alapján már könnyebben ki tudod választani azt az egy virtuális asszisztenst, akinek egy gyümölcsöző együttműködés keretein belül át tudsz adni minden olyan terhet, ami addig elvonta a figyelmed a legfontosabbról, azaz a vállalkozásod fejlesztéséről.