Amikor elindítod a vállalkozásod, azzal szeretnél foglalkozni, amiben igazán jó vagy. Pont azért vágsz bele, hogy a magad ura legyél, hogy végre azt csináld, amit szeretsz egy szabadabb időbeosztás szerint, és hogy a munka gyümölcsét te magad arathasd le. Azonban ahogyan telik az idő, és növekszik a vállalkozásod, szembesülsz azzal, hogy a tevékenységed csak egy része a nagy egésznek. Mellette számtalan olyan dologgal is foglalkoznod kell, amelyekkel a legkevésbé sem szeretnél: napi teendők, adminisztrációs feladatok, kimutatások, bevallások, számlázás. Ugye hosszan tudnád folytatni a sort?

Ennek eredményeként pedig a „Végre a magam ura vagyok és nem kell dolgoznom este hatig-hétig!” gyakran átfordul abba, hogy nem este hatig, hanem sokkal tovább, szinte éjjel-nappal dolgozol, és még akkor sem éred magad utol. Mielőtt úgy döntenél, hogy elengeded az álmaid, és hagyod a fenébe az egész vállalkozósdit, gondold át, hogyan tudnál segítséget kérni. Jó hír, hogy nem kell felvenned egy alkalmazottat teljes állásban, hiszen pont az ilyen helyzetekben tud igazán nagy segítség lenni egy virtuális asszisztens, aki leveszi a terheket a válladról. De nézzük, melyek azok a tipikus tünetek, amikor biztos, szükséged van egy virtuális asszisztensre.

Amikor már nem látod át a naptáradat

Eljön az a pont, amikor a káosz átveszi az uralmat a napirended felett. Vállalkozóként, vezetőként, ha jó vagy abban, amit csinálsz, valószínűleg számos megbeszélésre és üzleti találkozóra kell menned. Jól tudjuk azonban, hogy bármikor bárkinek bármi közbejöhet, ezért egy idő után követhetetlenné válik, hogy mikor hol kellene lenned és kivel.

Viszont, ha egy virtuális asszisztens kezeli a naptárad, ő azonnal átlátja, tudja, hogy hol van szabad 1-2 órád, ahova át lehet tenni a lemondott tárgyalást, fel tudja jegyezni az újakat. Sőt, még emlékeztet is téged arra, hogy el ne felejts megjelenni a következőn. Máris egy teherrel kevesebb, aminek köszönhetően összeszedettebb és pontosabb tudsz lenni.

Ha sosem érsz a napi teendők végére

Ha már reggel úgy érzed, hogy legalább 2-3 óra mínuszban vagy, sosem fogod magad utolérni. Mindig rohansz egyik helyről a másikra, belekapsz ebbe is, abba is, de igazán egyik nap végén sem tudsz úgy hátradőlni, hogy elvégeztél mindent, amit szerettél vagy kellett volna. És ez ráadásul nagyon dühít is. Akkor ideje együttműködnöd egy virtuális asszisztenssel, aki sokkal több feladatot tud átvenni tőled, mint gondolod.

Igaz ez az egyszeri, de az ismétlődő feladatokra is. Nagyon sok olyan adminisztrációs feladat van egy vállalkozás életében, ami ugyan önmagában nem sok idő, de amikor száz ilyet kell elvégezned, ráadásul határidőre, már nagyon megterhelő. Ezeket a feladatokat általában minden nap, minden héten vagy minden hónapban el kell végezni, és neked nem biztos, hogy pont van rá kapacitásod. Ezen feladatokat is nyugodtan delegáld egy virtuális asszisztensnek, aki rutinosan és profin kezeli ezeket is.

Ha már nem tudsz hatékony lenni

Az igazán sikeres üzletemberek azt mondják, hogy indítsd a napot korán, de nem azonnal munkával. Legyen a nap elején legalább egy órád, amikor végig gondolod az aznapi feladataidat, és azt, hogy a nap végén hova szeretnél eljutni. Ha ezt nem tudod megtenni, mert annyi a dolgod, hogy szinte ébredés után egyből dolgoznod kell, az már a hatékonyság rovására megy.

Ez az a tipikus helyzet, amikor azonnal virtuális asszisztensért kell kiáltanod, mert a napi rutin pont attól veszi el az időd, ami a te lényegi feladatod lenne. Te vagy a vállalkozásod lelke, ha úgy tetszik, az esszenciája, neked nem a papírmunkával kell foglalkoznod, hanem azzal, amiben te vagy a legjobb. Azt nyugodtan bízd rá egy virtuális asszisztensre, mert abban meg ő a legjobb.