Az értékesítés az egyik legfontosabb mozzanat egy vállalkozás életében akár szolgáltatást, akár valamilyen terméket árulsz. És pont az értékesítés az, ami a legjobban megosztja az embereket: valaki erre született, valakinek pedig akkor sem megy, ha megerőszakolja magát. Ha te is utóbbiak táborát erősíted, kérd egy értékesítésben tapasztalt Profiasszisztens segítségét. Mai írásunkban összeszedtük, hogy mi mindenben tud segíteni az értékesítés során egy virtuális asszisztens.

Az értékesítési stratégia

Az eredményes és sikeres értékesítés elképzelhetetlen megfelelő stratégia nélkül. Akinek azonban ebben nincs tapasztalata, az hirtelen azt sem tudja, hogyan kezdjen neki. Ilyenkor jön jól egy értékesítésben vérprofi virtuális asszisztens, aki tudja, mitől döglik a légy.

De mit is értünk értékesítési stratégián? Miket kell átgondolni és meghatározni? Először is a célpiacot. Tudnod kell, hogy pontosan kiknek is szeretnél értékesíteni, mert ehhez kell igazítanod utána az egész kampányt és a különféle megjelenéseket, azaz a marketingedet is, és az értékesítési módsz

ereket is. Ezután ütemtervet kell készíteni, hogy nyomon tudd követni, hogyan is alakulnak az értékesítéseid. Ha ezt mind neked kellene megcsinálnod, nagyon sok időd elmenne rá. Szerencsére ezt mind rábízhatod egy virtuális asszisztensre, aki nem csupán időt spórol meg neked, de bevételt is termel.

Értékesítéssel kapcsolatos adminisztráció

Az értékesítéssel egyidőben igen sok adminisztratív feladat is akad, hiszen számlázni kell, szükséges lehet az adatbázisok frissítése és kezelése, a CRM rendszer fenntartása, és még számtalan egyéb teendő. Mindez természetesen rendszeresen, nem csak olykor-olykor adódik, így természetesen rengeted időt emészt fel. Ugyanakkor, ha kiszervezed egy virtuális asszisztensnek ezen feladatokat, akkor nem a te kapacitásodat fogja ez is terhelni.

Riportok, kimutatások készítése

Semmit sem ér a jól felépített stratégia, ha nem tudod, hogy az valóban eredményes-e. Ezért minden hónapban meg kell vizsgálnod, hogy hogyan teljesítettél. Különféle mutatólat érdemes elemezni, havi kimutatásokat és riportokat készíteni, amelyek mind arról árulkodnak, hogy az értékesítési tevékenységed jó irányba halad-e, vagy ráférne némi finomítás, módosítás. Ezeket a hónap elején el kell készíteni, különben már nem ér semmit, hiszen így tudsz időben reagálni. Egy virtuális asszisztens nagyon szívesen és kellő rutinnal készíti el ezeket, így biztosan időben tudsz lépni, ha szükséges.

Kapcsolattartás az ügyfelekkel

Bizonyára nem árulunk el nagy titkot, de az eredményes értékesítés egyik legfontosabb építőköve a megfelelő ügyfélkezelés. Ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy az értékesítések nagy része a visszatérő vásárlók körében realizálódik, nem pedig az új ügyfeleknél. Éppen ezért kellő figyelmet kell fordítani az ügyfelekkel való kapcsolattártásra: időben válaszolni a kérdésekre, a problémákat, reklamációkat pedig minél hamarabb megoldani.

Erre valószínűleg neked nincs időd, de egy virtuális asszisztensnek ebben is hasznát veheted. Nem marad megválaszolatlan e-mail, elszalasztott telefon, és bosszús ügyfél. Ez legalább olyan fontos része az értékesítésnek, mint a marketing, ezért erre nagyon ügyelj mindig.